6 забавни игри, които развиват детската груба моторика

Движението е ключова предпоставка за развитието в ранна детска възраст. Можете ли да си спомните за онези съкровени моменти от детството, в които сте играли навън и вкъщи с приятелите и родителите си? Когато светът е бил една огромна детска площадка, изпълнена със загадъчност и чудеса. Знаем добре, че младите умове трябва да изследват заобикалящата ги среда и да опознават физическите си възможности. Като възрастни можем да създадем сигурно пространство, което да насърчава тяхното учене и физическо развитие.
Според канадските указания за физическа активност в ранна детска възраст "Малките деца (на възраст 1-2 години) и децата в предучилищна възраст (на възраст 3-4 години) трябва да натрупат поне 180 минути физическа активност с интензивност от всякакво естество, разпределена през целия ден".
Как можем ефективно да осъществим това? В слънчевите дни на лятото се появяват множество възможности за занимания с физически упражнения, които не само пораждат радост, но и подпомагат развитието на децата. В тази статия сме подбрали няколко предложения за дейности, които да опитате с малките си деца. Те са подходящи както за закрито, така и за открито пространство.

Събиране и сортиране на ябълки

Подгответе няколко разноцветни ябълки, съд с вода и лопатка. След като поставите ябълките в съда с вода, детето трябва да ги улови и подреди по цвят. Това е отлична дейност за грубата моторика за малки деца, тъй като подобрява мускулите на ръцете и ги учи да държат ръката си стабилно.
Зелено, оранжево и червено

Това е основна дейност за груба моторика, която винаги се приема положително от малките деца. Позволете на вашето дете да се движи в случайна посока. Когато кажете "зелена светлина", то трябва да продължи бързо, "оранжева светлина" - бавно, а когато кажете "червена светлина" - да спре.
Това е не само забавна двигателна дейност за малките деца, но и развива способността им да слушат и да следват указания. 

Запази равновесие

Направете линия на пода, като използвате ролка тиксо. 
След като детето ви се научи да ходи по линията с постоянна скорост, разрешете му да спре по средата, като запази баланс, и да се наведе, за да вземе нещо. Мотивирайте детето си да се клатушка или да подскача на един крак, докато ходи. Това е отлично занимание, което укрепва основната сила, подобрява равновесието и насърчава развитието на грубата моторика при 2-3-годишните деца. Освен това може да се модифицира, за да отговаря на нуждите на детето ви.
Хвани и плесни 

Тази игра е ефективен метод, чрез който децата се упражняват да се съсредоточават едновременно върху различни действия, като по този начин повишават вниманието си.
Преди да хване топката, детето я хвърля срещу стената и плясва два пъти с ръце. Играта може да се повтори толкова пъти, колкото е необходимо, като по този начин се осигурява забавно и ангажиращо занимание.
При по-големите деца тази игра може да се използва за подобряване на уменията за броене чрез увеличаване на броя на плясканията преди евентуално изпускане на топката.

Музикални столове

Пуснете музика, докато децата обикалят в кръг около предварително подредените столове. След това спрете музиката и ги накарайте бързо да намерят стол, на който да седнат. Когато играете с по-големи деца, премахвайте по един стол след всеки рунд. 
Тази игра подобрява координацията, равновесието и ловкостта, тъй като децата се движат в отговор на музиката и се ориентират бързо, за да заемат място, когато тя спре. Освен това постепенното премахване на столовете в кръга предизвиква пространственото осъзнаване и вземането на решения от по-големите деца, което допълнително усъвършенства грубите им двигателни способности.

Отпечатване върху лист

Изберете няколко листа с различна форма от парка или градината. Отпечатайте листата върху бяла хартия, след като ги изрисувате с голяма четка за рисуване. Процесът на рисуване на листата с голяма четка изисква боравене с мускулите ръцете, което подобрява грубата двигателна сръчност. Внимателното държане на листата, докато ги обръщат, изисква гладко съчетаване на уменията за координация между ръцете и очите, както и прецизност.
Избирайки, рисувайки, държейки и отпечатвайки листа, децата подобряват грубите си двигателни умения по увлекателен и интерактивен начин.