6 дейности за фини двигателни умения за деца

Децата развиват двигателни умения с различна скорост. Но когато малките деца се борят с фините двигателни умения, те могат да имат проблеми с ключови задачи като хващане на прибори (като моливи), преместване на предмети с върха на пръстите си и използване на инструменти като ножици. Те също могат да имат затруднения да се научат да връзват обувки. Ако фините двигателни умения на вашето дете се нуждаят от малко допълнителна помощ, опитайте тези забавни дейности.

1. Тесто за игра и шпакловка

Тестото за игра и замазката често се използват като част от работния компонент на сензорната практика. Те също могат да помогнат за подобряване на фините двигателни умения на детето. Насърчавайте детето си да стиска, разтяга, щипе и търкаля „змии“ или „червеи“ с тестото за игра. Можете дори да накарате детето си да се опита да изреже тестото за игра с ножица. 

2. Боядисване

Различните видове рисуване могат да помогнат за укрепване на координацията око-ръка и сръчността на вашето дете. Рисуването с пръсти дава възможност на децата да използват ръцете си и да тренират въображението си. Рисуването с четка помага на децата да се научат да държат четка и да придобият по-голям контрол, използвайки я като инструмент. (Комплектите за рисуване по номера са страхотни за рисуване с четка.) За да добавите малко сетивна игра, можете дори да опитате рисуване с надраскване и подушване.

3. Игра с гъби

Нова, чиста гъба, малко вода и две купи са всичко, от което се нуждаете за друга дейност за изграждане на фини двигателни умения. Напълнете една купа с вода, а другата оставете празна. Вашето дете може да накисне гъбата във водата и след това да я изстиска в другата купа. Това е проста игра, която може да укрепи ръцете и предмишниците. Ако отрежете кубче от гъбата и имате малка черна дъска и малко тебешир, можете също да извършите мултисензорна ръкописна дейност „Мокро-сухо-опитване“.

4. Оризови състезания

Разделете шепа суров ориз в две пластмасови купи и вземете празна купа под ръка. Дайте на детето си малки пластмасови пинсети и вземете чифт за себе си. След това организирайте състезание, за да видите кой може пръв да прехвърли ориза си в празната купа с помощта на пинсетите. Ако детето ви се затруднява, защото оризовите зърна са твърде малки, може да искате да започнете с О-образни зърнени храни или мъниста с пони.

5. Водна игра

Напълнете чаша с вода около една четвърт. Дайте на детето си празна чаша и капкомер или чиста спринцовка. Накарайте детето си да опита да прехвърли водата от една чаша в друга, като изтегли водата в капкомера или спринцовката и след това я пусне или впръска в празната чаша. Можете също така да дадете на детето си повече чаши, да добавите хранителни оцветители към водата и да направите този експеримент за смесване на цветове. 

6. Градинарство и засаждане

Копаенето и градинарството може да изглеждат като дейности, по-подходящи за изграждане на груби двигателни умения, но има части от тях, които също изискват по-малък мускулен контрол. Например прехвърлянето на разсад в градина изисква умения за координация между ръцете и очите, за да пренесете безопасно по-малкото растение до новата дупка. Вашето дете също ще трябва да може да хваща мистрия, за да копае, и да използва щипка, когато взима семена за засаждане.

*​Източник : https://www.understood.org