Упражнения за вкъщи

Неотдавна, мерките за ограничаване разпространението на Ковид-19 доведоха до значително намаляване на възможностите децата да развиват своите груби двигателни умения. Те включват по-големи движения като преобръщане, скачане, катерене и седене, и използват големите мускули на ръцете, краката, торса и стъпалата.
Най-добрият начин децата да развиват тези ценни двигателни умения е чрез спорт и спортни игри, които включват дейности като скачане, балансиране, хвърляне, хващане и ритане на топка, качване и слизане по стълби, каране на колело, протягане нагоре и надолу.

Ние от спортни игри “Ти можеш ли” знаем, че когато децата са принудени да прекарват повече време вкъщи,  заради мерките за социално дистанциране, родителите са изправени пред предизвикателството да измислят игри и занимания, с които да поддържат тяхната активност. Подготвили сме ви няколко идеи за спортни игри за вкъщи, които развиват техния баланс, координация око-ръка, ориентация и увереност в собствените си способности.
 
Серия 1 - Упражнения за мускулите в торса, които помагат на тялото на детето да бъде стабилно и да пази баланс. Важно е по време на упражненията детето да брои на глас, за да се уверите, че не задържа дъха си, а и така добавяте образователен елемент към спортните занимания ????
Яйце
Детето ляга по гръб и поставя брадичка на гърдите си, повдига крака, свити на 90 градуса  и кръстосва ръце отпред на гръдния кош. Детето задържа тази поза първоначално за 10 секунди, а вие постепенно увеличавате времето докато достигнете до 30-40 секунди.
Конче
Детето кляка и поставя дланите си на пода, между коленете. Детето премества тежестта върху ръцете и рита с крака назад.
Рак
Детето ляга по гръб на пода и от тази поза се вдига на ръце и крака, като колената са свити на 90 градуса, а торсът е изправен. Подканете детето да “пълзи” на ръце и крака около стаята в тази поза. Започнете с 10 секунди и постепенно увеличете до 30.
Супермен
Детето ляга на пода с лице надолу и вдига краката, ръцете и главата си едновременно като задържа няколко секунди, представяйки си, че лети като супермен. Започнете с 10 секунди и постепенно увеличете до 30.
 
Очаквайте серия 2 - Упражнения за баланс