Забавни летни игри за развитие на грубите двигателни умения при децата


Лятото е идеалното време децата да излязат навън, да се наслаждават на слънцето и да се занимават с дейности, които подпомагат тяхното физическо развитие. Грубите двигателни умения са от съществено значение за ежедневните дейности, така че включването на игри, които подобряват тези умения, е едновременно забавно и полезно.
Ето някои вълнуващи летни игри, които ще помогнат на вашето дете да развие своите груби двигателни умения, докато се забавлява!

1. Препятствия

Създайте прости препятствия в двора или в местния парк. Използвайте предмети като конуси, обръчи, въжета за скачане и плувни нудли, за да създадете различни предизвикателства. Нека детето ви прескача, пропълзява под и заобикаля препятствията. Тази игра е отлична за подобряване на координацията, баланса и пъргавината.

Видео

2. Хвърляне на водни балони


Освежете се с хвърляне на водни балони. Съберете децата и ги накарайте да застанат близо едно до друго, хвърляйки си воден балон. След всяко успешно улавяне те правят крачка назад. Тази дейност помага за координацията между ръцете и очите и изисква децата да използват мускулите на ръцете си за хвърляне и хващане.

Видео 

3. Щафетни състезания

Организирайте различни щафетни състезания с различни движения като бягане, подскачане на един крак, крабово ходене или скачане. Щафетните състезания могат да се проведат с отбори или индивидуално с ограничение на времето. Те са отлични за подобряване на бързината, силата и общата издръжливост.

​Видео 

4. Дама

Начертайте дама на тротоара с тебешир. Децата могат да хвърлят малко камъче или бобено зърно върху число и след това да подскачат през квадратите, пропускайки този с маркера. Дама помага за баланса, координацията и способността за редуване на различни видове движения.

Видео 

5. Танцово парти

Пуснете музиката и направете танцово парти! Танцуването е чудесен начин за подобряване на ритъма, координацията и грубите двигателни умения. Насърчете детето си да опита различни танцови движения и дори да измисли свои собствени.

Видео 

6.  Саймън казва

Играйте на Саймън казва с акцент върху грубите двигателни дейности. Включете команди като "Саймън казва скачайте нагоре и надолу," "Саймън казва докоснете пръстите на краката си," и "Саймън казва въртете се." Тази игра помага за уменията за слушане и следване на инструкции, докато се включва физическа активност.

Видео 

7. Волейбол с плажна топка

Използвайте плажна топка за игра на лек волейбол. Можете да поставите мрежа или просто да създадете въображаема. Тази игра е отлична за развитие на координацията между ръцете и очите, времето и способността за преценка на разстоянията.

Видео 

8. Игри с парашут

Ако имате достъп до парашут, има множество игри, които можете да играете. Нека децата държат ръбовете и да практикуват вдигането и спускането му заедно. Поставете леки топки или бобени торбички върху парашута и вижте колко високо могат да ги накарат да летят. Парашутните игри насърчават работата в екип и помагат за силата на ръцете и раменете.

Видео 


9. Лов на съкровища в природата

Създайте списък за лов на съкровища с предмети, които се намират в природата, като камък, шишарка или определен вид листо или на бял лист нарисувайте цветове, които да търсят в природата. Докато децата търсят, те ще ходят, бягат, се навеждат и разтягат, ангажирайки множество мускулни групи и подобрявайки своите груби двигателни умения, докато се свързват с природата.

Видео 

10. Теглене на въже

Класическата игра на теглене на въже може да бъде забавен и състезателен начин за изграждане на сила и работа в екип. Използвайте здраво въже и маркирайте централна линия. Нека децата се разделят на два отбора и се опитат да издърпат другия отбор през линията.

Видео Тези летни игри не само предоставят забавление, но и помагат в развитието на грубите двигателни умения на децата.
Така че, излезте навън, бъдете активни и се насладете на топлите дни!